Mi volt a POSZT előtt?

A pécsi fesztivál előtt is volt Országos Színházi Találkozó, még ha  ma már az emlékezet homályába is vész ez az időszak. Érdemes hát röviden feleleveníteni, hogy mi volt a POSZT előtt.
Ellenfény | 21. 03. 7.

Az első Országos Színházi Találkozót 1982-ben rendezte meg a Színházművészeti Szövetség. Ez lényegében az ötvenes években többször megrendezett vidéki színházak fesztiváljának felelevenítése volt. Az 1982-es Országos Színházi Találkozón, melyet május 17. és június 7. között tartottak, az összes nem fővárosi társulat vendégszerepelt Budapesten egy-egy általuk választott produkcióval . Az előadások másnapján szakmai vitát tartottak színházi szakemberek és kritikusok részvételével, a fesztivál végén pedig záró konferenciát rendezetek.

1982 előtt évtizedekig nem volt országos színházi fesztivál, csak regionális találkozókra, illetve műfaji fesztiválokra került sor. 1985-ig változatlan koncepcióval négyszer rendezték meg Budapesten az Országos Színházi Találkozót. A rendezvényekre május második felében és június elején került sor.

 

OSZT-Szamkivetettek-Pecs

Az 1985-ös találkozón szerepelt Joyce: Számkivetettek (Pécsi - Kulka János, Balikó Tamás)

 

1986-tól vezettek be új elveket. Ettől kezdve egyrészt a fővárosi színházak is részt vehettek az Országos Színházi Találkozón, másrészt nem szerepelhetett automatikusan minden vidéki színház a találkozó programján. A találkozó műsorát a társulatok előzetes javaslatai alapján egy szakmai zsűri állította össze. Ugyancsak az előzsűri tett javaslatokat az évad szakmai díjaira is (legjobb rendezés, legjobb férfi és női főszerep, illetve epizód alakítás, legjobb díszlet, jelmez, illetve dramaturgiai munka). A díjakat az előzsűri javaslatai alapján egy 9 tagú szakmai zsűri ítélt oda. Az első új rendszerben lebonyolított találkozón 1986-ban 8 fővárosi és 11 vidéki együttes vett részt. 1991-ig ebben a rendszerben került Budapesten lebonyolításra a fesztivál.

 

OSZT-Kaposvár

 

A X. Országos Színházi Találkozó hozott ismét radikális változást. Ekkor vidékre költözött a rendezvény, és egyetlen személy állította össze a programot. A díjakról szakmai zsűri döntött. A helyszínek és a válogató személye évről évre változott:

1991 – Kaposvár; válogató: Koltai Tamás kritikus

1992 – Szolnok; válogató: Keserű Ilona képzőművész

1993 – Pécs; válogató: Petrovics Emil zeneszerző

1994 – Zalaegerszeg; válogató: Jancsó Miklós filmrendező

 

OSZT-Sziv-bunei

Az 1994-ben legtöbb díjat nyert előadás: A szív bűnei (Pécs - rendező: Kamondi Zoltán)

 

1995-ben ismét Budapesten rendezték meg az Országos Színházi Találkozót, a programot Vámos László rendező állította össze. A fővárosi színházak a saját játszóhelyükön léptek fel, a vidékiek a Vígszínházban, a Pesti Színházban és a Művész Színházban játszottak.

Majd ismét vidéki sorozat következett:

1996 – Debrecen; válogató: Nánay István kritikus Ez volt a XV. Országos Színházi Találkozó

1997 – Szeged volt a házigazda.

Ekkor annyiban ismét módosult a koncepció, hogy a társulatok előzetes javaslatai alapján a szegedi színház művészeiből alakult tanács állította össze a programot. A szegediek egy valódi találkozó programjával nyerték el a szervezés jogát, ami ott marasztalta a társulatok tagjait, és nemcsak szakmai, hanem közönségtalálkozókra is sor került. A fesztiválon huszonkét színház huszonöt produkciója szerepelt.

 

OSZT-Vagy-vallamosa

1997-ben a legjobb előadás: A vágy villamosa - Nyíregyháza (Szabó Márta,

Csoma Judit, rendező: Szász János)

 

1998 – Veszprém; a színházak két-két darabot javasoltak, ebből állította össze Kézdy György színművész, Balázsovits Lajos színész-rendező és Szűcs Katalin kritikus a programot.

1999 – Győr; válogató: Böhm György dramaturg, rendező

Ez volt a XVIII. Országos Színházi Találkozó, amely egyértelműen a kifulladás jeleit mutatta. Támogatás hiányában veszélybe került a következő találkozó megrendezése, ugyanakkor felmerült egy új, átfogó fesztiválkoncepció kidolgozásának igénye.

Az átmeneti évben, 2000-ben kényszerűségből Budapesten került sor az Országos Színházi Találkozóra. Ennek programját egy 11 fős szakmai bizottság állította össze. De ugyanebben az évben megrendezték Miskolcon a Magyar Színházak Fesztiválját is, amelyet eredetileg az Országos Színházi Találkozó és a Határon túli Magyar Színházak Fesztiválját egyesítő nemzeti fesztiválnak szántak. Ennek programját egy hat fős válogató bizottság állította össze. Ugyanakkor a miskolci rendezvénnyel párhuzamosan nemcsak az Országos Színházi Találkozót tartották meg, hanem a kisvárdai találkozót is.

2001-ben került sor az első POSZT-ra, melynek válogatója Forgách András volt...

 

A leadképen az első Országos Színházi Találkozón szereplő Koldusopera. (Peacock: Kristóf Tibor, Peacockné: Margitai Ági, rendező: Sándor Pál)