Alkotó játék. Világteremtés

Bábszínházi világnap

Március 21. a bábművészet világnapja is. Ez alkalomból idén Kovács Géza, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója írt üzenetet, amelyben Kovács Ildikó gondolatait tolmáncsolta.

Kovács Géza, Kovács Ildikó | 19. 03. 21.

Közel már az idő

Körkérdésünkre válaszol Tengely Gábor

2018. októberében rendezték meg Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozóját. A találkozó kapcsán a szakma néhány tagjához körkérdést intéztünk. Az alábbiakban Tengely Gábor válaszait közöljük.

Tengely Gábor | 18. 11. 29.

Tündérmenedzser

Gimesi Dóra: A csomótündér - Budapest Bábszínház

Gimesi Dóra A csomótündér című meséjéből a kecskeméti bábszínházi változat után 2017 szeptemberében újabb feldolgozás készült. Ezúttal Tengely Gábor rendezésében mutatta be a Budapest Bábszínház a színpadi változatot. (Az előadás szerepelt Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak Találkozóján 2018 októberében.)

Szűcs Mónika | 18. 11. 28.

Sáját határaink átlépése

Körkérdésünkre válaszol Kuthy Ágnes

2018. októberében rendezték meg Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozóját. A találkozó kapcsán a szakma néhány tagjához körkérdést intéztünk. Az alábbiakban Kuthy Ágnes válaszait közöljük.

Kuthy Ágnes | 18. 11. 26.

Egy köznapi tündér

Gimesi Dóra: A csomótündér - Ciróka Bábszínház, Kecskemét

2013-ban jelent meg Gimesi Dóra mesekönyve, a Csomótündér. A címadó történetből még abban az évben Kuthy Ágnes rendezett nagyszerű előadást a kecskeméti Ciróka Bábszínházban. Az előadás 2013-ban megkapta a legrangosabb magyar gyerekszínházi elismerést, az Üveghegy-díjat.

Szűcs Mónika | 18. 11. 25.

Saját mesék

Beszélgetés Gimesi Dórával

Gimesi Dóra (1983) a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakán szerzett diplomát 2008-ban. Érdeklődése az egyetemi évek alatt fordult a bábszínházak felé. Több nagy sikerű bábszínházi adaptáció és bábdarab szerzője. 2013-ban jelent meg a Csomótündér című mesekönyve. A címadó mese (egyik) bábszínházi változata szerepelt a kecskeméti bábfesztiválon.

Sándor L. István | 18. 11. 24.

Közel és mégis távol

A császárfiú álma – Kolibri Színház

Jókai Mór elbeszélése nyomán készült a Kolibri Színház új előadása. A kínai történetből Horváth Péter készített színpadi változatot (és ő írta dalszövegeket is), a távol-keleti hangzásokat felidéző zenét pedig Novák János szerezte, aki rendezte is az előadást.

Sándor L. István | 18. 11. 23.

Ide tudtuk vezetni a „hajót"

Körkérdésünkre válaszol Kovács Géza

2018. októberében rendezték meg Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozóját. A találkozó kapcsán a szakma néhány tagjához körkérdést intéztünk. Egyikük Kovács Géza bábrendező, a Mesebolt Bábszínház igazgatója volt.

Kovács Géza | 18. 11. 21.

Légszövőszék

Andersen-Parti Nagy: A császár új ruhája - Mesebolt Bábszínház

Andersen meséi gyakran kerülnek báb- és gyerekszínpadra. Közülük a Hókirálynő, A kis hableány, a Pöttöm Panna a legnépszerűbb, de A császár új ruhája is több feldolgozást ért már meg. (Emlékezetes előadás volt a Stúdió „K" 1998-as előadása Fodor Tamás rendezésében.) Most a szombathelyi Mesebolt Bábszínház számára Parti Nagy Lajos készített új adaptációt, amelyet Somogyi Tamás állított színpadra.

Szűcs Mónika-Sándor L. István | 18. 11. 20.

Képekből mese

Ágoston vagy az egér a felhők között – Ziránó Színház, Mesebolt Bábszínház

Egy izgalmas képekkel teli mesekönyvből írt kalandos történetet Veres András, amelyet – Kovács Géza rendezésében – nagyszerű előadásban mutatott be a Ziránó Színház (a Mesebolt Bábszínházzal koprodukcióban).

Szűcs Mónika-Sándor L. István | 18. 11. 19.

A közönség kegye és a magunk öröme

Körkérdésünkre válaszol Pfeifer Zsófia és Varga Péter

2018. októberében rendezték meg Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozóját. A találkozó kapcsán a szakma néhány tagjához körkérdést intéztünk. Az alábbiakban a Ziránó Bábszínház két tagjának válaszait közöljük.

Pfeifer Zsófia és Varga Péter | 18. 11. 18.

A bábszínház alkotóihoz

(és egy kicsit a közönséghez is) a Bábszínház világnapján

Ma van a Bábszínházi világnap. Ennek magyar üzenetét 2018-ban Fodor Tamás színész, rendező írta.

Fodor Tamás | 18. 03. 21.