Valakinek kellene róla beszélni

Beszélgetés Fábián Gáborral

2019. áprilisában tartják a Szociopoly 200. előadását. Ebből az alkalomból idézünk fel egy 2016-os beszélgetést, amelyet Fábián Gáborral (és Pass Andreával) folytattunk a Mentőcsónak egységről. Abban az évben nyerte el a legjobb ifjúsági előadás díját a kaposvári gyerekszínházi biennálén a Szociopoly (és az Újvilág című Pass Andrea-előadás a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle egyik fődíját).

Sándor L. István | 19. 04. 5.

„Most már mozgatunk is"

Rövidzárlat – Kolibri Színház

Újabb (kis)kamaszoknak szóló előadást rendezett Vidovszky György. Ez is – akárcsak korábbi munkái közül a kettős:játék és a Cyber Cyrano – a fiataloknak a cyber világgal való kapcsolatáról szól. Azonban a hasonló téma ezúttal másfajta kérdésfelvetéshez vezet.

Sándor L. István | 17. 10. 6.

Színházi társasjátékok

Szocipoly ; Menekülj okosan – Mentőcsónak egység

A nézői részvételre építő előadások közt is új műfaj a Fábián Gáborék kitalálta színházi társasjáték. Érdekes, sokféle határt megnyitó új forma ez, amely nemcsak a tizenévesekre hat erősen, hanem a színházi bevonódástól zsigerileg irtózó felnőttekre is. A Mentőcsónak két produkcióját – Szociopoly, Menekülj okosan! – Szűcs Mónika mutatja be.

Szűcs Mónika | 17. 03. 2.

Határpontok

Pass Andrea: Újvilág – Mentőcsónak egység

Pass Andrea maga írja és rendezi előadásait. Ezek közül az egyik legsikeresebb az Újvilág című ifjúsági darab, amely több fesztiválon is szerepelt, és a legutóbbi Gyermek- és Ifjúsági Színház Szemlén az egyik fődíjat kapta. A Mentőcsónak egység produkciójáról Mátyás Edina ír.

Mátyás Edina | 17. 03. 2.

Az legyél, akinek nem látszol

Jeli Viktória-Tasnádi István: kettős:játék – Kolibri Színház

Jeli Viktória és Tasnádi István ikerdarabot írt a Kolibri Színház számára, amelyből Vidovszky György két helyszínen párhuzamosan játszódó előadást rendezett. A főleg kamaszoknak szóló kettős:játékról Mátyás Edina ír.

Mátyás Edina | 17. 03. 2.

Egy történetet kétféle szemszögből

Beszélgetés Jeli Viktóriával, Tasnádi Istvánnal, Vidovszky Györggyel

A Kolibri Színházban bemutatott kettős:játék alkotói közül Tasnádi István író és Vidovszky György rendező nem először dolgozott együtt. Első közös munkájuk, a szintén a Kolibri Színházban készített Cyber Cyrano 2011-ben elnyerte a legjobb ifjúsági előadás Üveghegy-díját, illetve a kritikusok díját.

Szűcs Mónika | 17. 03. 2.

Ne bántsd, a nézőnek is fáj

Ne bánts! – Győri Balett

Sűrű, terhes és nyomasztó, de egyszerre lenyűgöző és példaértékű volt a Győri Balett budapesti bemutatója a MOM Kulturális Központban. Kétségkívül valami újat, korszakosat hozott létre Ne bánts! című előadásával. Hogy pontosan mit, arra biztos választ a jövőben kaphatunk; addig is megkísérlem körüljárni az előadást működtető társadalmi, pedagógiai, pszichológiai(?) kiindulási pontokat.

Meszes Tímea | 16. 03. 2.

A szavak mögött

Igaz történet alapján – Káva Kulturális Műhely, Közép-Európa Táncszínház, Nemzeti Táncszínház, Bethlen Téri Színház

A nagy sikerű, harmadik éve játszott Horda 2 után a Káva Kulturális Műhely, a Közép-Európa Táncszínház és a Nemzeti Táncszínház ismét összefogott (megnyerve társul a Bethlen Téri Színházat), hogy egy komplex tánc/színházi nevelési előadást készítsen.

Szűcs Mónika | 16. 01. 26.

Testközel

Horda 2 – Nemzeti Táncszínház, Közép-Európa Táncszínház, Káva Kulturális Műhely

Az idei, VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén az Oktatásfejlesztő és Kutató Intézet Köznevelési Díját a Horda 2 alkotói kapták.

Szűcs Mónika | 14. 05. 22.

Amikor a színház trendi

Cristina Blanco: cUADRADO-fLECHA-pERSONA qUE cORRE

Napsütéses szombat délután, egy piknikkel egybekötött libegőzés után, lepirult orral indulok a Trafó Galériába, előadást nézni. Többnyire szórakozottságomban szoktam ilyesmiket mondani, hogy kiállításra megyek előadást nézni vagy színházba megnyitóra. Szakmai ártalom, elvégre gyakran megfordulok mindkét helyen, az meg már csak hab a tortán, hogy mindkét tér (spanyolul: cuadrado) műalkotások bemutatására alkalmas közeg. (Vagy olykor, egészen alkalmatlan.) De ezúttal sem félreütésről, sem napszúrásról nincs szó: Trafó, Cristina Blanco, Galéria. És előadás.

Barta Edit | 11. 05. 20.

A radikális ártatlanság

Edward Bond: Tizenegy trikó - Kerekasztal Színházi Nevelési Központ

Korunk egyik élő klasszikus drámaíróját látta vendégül a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ. Edward Bond - akit Magyarországon elsősorban a Kint vagyunk a vízből (Saved) (1965) botrányt kavaró szerzőjeként tartanak számon - a 90-es évektől elsősorban színházi nevelési csoportoknak ír. A Tizenegy trikó című darab a birminghami Big Brum TIE Company számára készült 1997-ben. Most a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Magyarországon is bemutatta a művet.

Sándor L. István | 09. 12. 12.

IRL

Tasnádi István: Cyber Cyrano – Kolibri Színház

„Első emlékem egy monitor” – a Cyber Cyrano rettentő erős kezdőmondatát egy percen belül egy erős kép egészíti ki: a Kolibri pince színpadán egyedüli díszletként elhelyezkedő vetítővásznakon ezernyi speciális karakterből és betűből a főszereplő arcképe áll össze.

Kovács Bálint | 11. 05. 6.