Összezavarodott világban

Székely Csaba: 10

A Kortánc című drámaantológiában jelent meg Székely Csaba 10 című darabja, melynek tematikai keretét a Tízparancsolat adja, és benne a bűnökhöz, illetve Istenhez (valamint a kínálkozó életlehetőségekhez) kialakított bonyolult emberi viszonyokat ábrázolja. A darabot előbb a Radnóti Színházban, majd a tatabányai Jászai Mari Színházban mutatták be.

Bíró Kristóf | 21. 12. 11.

Istenhiányban

Beszélgetés Székely Csabával és Sebestyén Abával

A Kortánc című drámantológiában jelent meg Székely Csaba 10 című darabja, aminek magyar nyelvű ősbemutatóját a Radnóti Színházban tartották Székely Csaba rendezésében. A darabról és az előadásról a drámaíróval és a rendezővel beszélgettünk. A művet azóta a tatabányai Jászai Mari Színház is bemutatta.

Szűcs Mónika | 21. 12. 11.

A bűn gazdagsága

Darvasi László drámái

Nemrég jelent meg a Selinunte Kiadó gondozásában Darvasi László első drámakötete, amely válogatott színpadi műveit tartalmazza. Első darabját Vizsgálat a rózsák ügyében címmel 1993-ban mutatta be a debreceni Csokonai Színház.

Sándor L. István | 21. 11. 25.

„Színházeszmények erőpróbája"

Büchner: Danton halála

A Nemzeti Színház 184 éves története számtalan újrakezdésből áll. Az egyik 1978. november 17.-éhez köthető. Ekkor tartotta első bemutatóját a Nagy Péter igazgató, Székely Gábor főrendező és Zsámbéki Gábor vezető rendező alkotta új vezetőség. Milyen színházat ígért Büchner Danton halálának Székely Gábor rendezte előadása? Hogyan fogadta ezt a korabeli kritika? Miről szólhatott 43 évvel ezelőtt a darab, mit hangsúlyozott belőle a rendezés? Részlet a Repedések a rendszeren című könyvből.

Sándor L. István | 21. 11. 17.

Empátia, humor, drámaiság

Beszélgetés Mészáros Tiborral és Keresztury Tiborral

A Selinunte Kiadó jelentette meg A mi országunk című drámaantológiát, amely Tar Sándor nyomán készült színdarabokat adott közre. A kötetben négy darab olvasható. Mészáros Tibor színész, rendező Istent a falra festeni címmel írt színdarabot Tar Sándor A mi utcánk című könyve nyomán, amiből maga rendezett előadást a debreceni Csokonai Színházban 2014 szeptemberében. Mészáros Tiborral és a két másik szerzőjével, Keresztury Tiborral Sándor L. István beszélgetett az Írók Boltjában.

Sándor L. István | 21. 04. 6.

A kiszolgáltatottak nézőpontjából

Beszélgetés Keresztury Tiborral

A Selinunte Kiadó jelentette meg A mi országunk című drámaantológiát, amely Tar Sándor nyomán készült színdarabokat adott közre. A kötetben négy darab olvasható. Keresztury Tibor író, szerkesztő, kritikus, publicista készítette A te országod című adaptációt, amit a Forte Társulat mutatott be 2015 decemberében. A szerzővel Sándor L. István beszélgetett az Írók Boltjában.

Szűcs Mónika | 20. 10. 7.

Összekapaszkodva

Kortánc

A Selinunte Kiadó Olvasópróba sorozata színházban már bemutatott színdarabokat ad közre. Most jelent meg a sorozat legújabb, hetedik kötete Kortánc címen. Ebben Fejes Endre-Tasnádi István, Kerékgyártó István, Székely Csaba, Pass Andrea és Gábor Sára darabjai olvashatók. Az alábbiakban a kötet előszavát közöljük.

Szűcs Mónika | 20. 04. 27.

Minden mögött ott a dráma árnyéka

Beszélgetés Dragomán Györggyel

Dragomán György (1973) első drámáját 2003-ban írta Nihil címmel. Ezt követte 2006-ban a Kalucsni, amelyet 2016-ban mutatott be a Kolozsvári Állami Színház, majd 2017-ben az Ódry Színpad. Most Nyíregyházán kerül színre Szikszai Rémusz rendezésében. A darab megjelent a Selinunte Kiadó drámaantológia sorozatának Menni vagy maradni? című kötetében. Ebből az alkalomból beszélgettünk Dragomán Györggyel az Írók Boltjában. Az alábbiakban részleteket közlünk a beszélgetés szerkesztett változatából.

Sándor L. István | 19. 03. 1.